Friday, September 30, 2011

Oreo Ice Cream Cheese Cake





Bahan-bahan : 

  1.   2 paket biskut oreo
  2.   200g biskut digestive
  3.   250g philadelphia cream cheese
  4.   100ml Whipped cream
  5.   80g butter
  6.   Susu segar
  7.   Susu pekat
  8.   Gelatin
 

Cara membuat :
  1. Tumbuk biskut digestive sehingga hancur. Ini untuk buat tapak (base) kek. 
  2. Panaskan butter hingga cair. Tuangkan pada biskut tadi dan gaul rata. 
  3. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan ratakan. Pastikan biskut tu padat.                                      * sebelum letak biskut tu, aku letak dulu plastik wrap supaya senang nk keluarkan kek nanti..
  4. Bila dah siap, masukkan ke dalam peti sejuk (beku) selama 30 minit hingga sejam.
  5. Tumbuk biskut oreo. aku guna 1 1/2 paket je..bakinya untuk hiasan.                                                   * aku buat ada yg kasar dan ada yang halus..
  6. Pukul cream cheese hingga lunyai. Guna semua sekali. Pastikan ia dalam keadaan suhu bilik.
  7.  Masukkan susu segar. Sikit je. 1 cawan kecil. Kalau banyak sangat nanti kek jadi lembik. Kacau.
  8. Masukkan 100ml whipped cream. Kacau.
  9. Masukkan susu pekat dalam 1/2 tin. Tapi aku buat tak sampai 1/2 pun.. Kacau
  10. Larutkan 2 @ 3 sudu gelatin dengan sedikit air panas. Masukkan dalam acuan. Kacau.
  11. Masukkan biskut oreo hancur tadi dan gaul rata.
  12. Tuangkan ke dalam loyang.
  13. Untuk hiasan letak baki biskut oreo tadi.
  14. Masukkan ke dalam peti sejuk (beku) 3 hingga 5 jam.
  15. Sebelum nak potong letak dulu kt bahagian bawah peti sejuk bagi dia lembut sikit. Kalau tak nanti keras sangat nak potong..
  16. Sekian dan selamat mencuba.
** Sebenarnya taklah macam Ice Cream pun..aku saje je letak nama tu...hehehehe











2 comments: